Kultúra, oktatásA Mártélyi Alkotóház évadnyitója

2019. június 5., szerda
 
A Mártélyi Alkotóház évadnyitója

Folytatódik a Hódmezővásárhelyi Alkotóház és Művésztelep programjainak sora. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségét tartja június 7-én, pénteken 17 órától.

 

 

 

 


Köszöntőt mond: Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője, a házigazda Rapcsák Katalin a Hódmezővásárhelyi Alkotóház és Művésztelep vezetője lesz. Zenei közreműködő: Frankie Látó jazzhegedűs.

 

A Mártély Üdülőterületen lévő alkotóházban a program során „Napsütéses őszikék” címmel, Tornyai János kései alkotóperiódusáról a Szentendrei Régi Művésztelepen 1933-34-ben töltött időszakáról tart előadást Szabó Noémi, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum művészettörténésze.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tulajdonában lévő Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jelentős összegű beruházása nyomán a Mártélyi Üdülőterület egyik gyöngyszeme lett a Mártélyi Alkotóház.

2015 július elején az avatásán Dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója azt mondta: „A magyar kultúra nem csak egy koncepció, nem csak egy fogalom, amelyről könyveket lehet írni, elmélkedni lehet róla. A magyar kultúra megjelenik tárgyakban, festményekben, szobrokban, könyvekben, és mindezek mögött, hátterében ott vannak különféle kulturális koncepciók, kulturális pontok: mindenütt a Kárpát-medencében, azokon a helyeken, ahol a magyar kultúráért elődeink tettek. Mártély ezek közé a helyek közé tartozik”

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

1920. június negyedike egyik legfájóbb pontja történelmünknek

1920. június negyedike egyik legfájóbb...

A Nemzeti Összetartozás Napján, mint minden évben Hódmezővásárhely is megemlékezik Trianonról....
Megismétlődött a tavalyi történet

Megismétlődött a tavalyi történet

Hasonlóan a tavalyi évhez, még június első hetében sem szerepel a Katasztrófavédelem...
 

És ezt már olvasta?

Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek
Jó híre van a világban a Szegedi Tudományegyetemnek A ranglista értékelése szerint a kutatás, fejlesztés és innováció nemzetközi szinten elismert. Ebben erőteljesen részt vesz a vásárhelyi Mezőgazdasági Kar is.
 
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen
Nemzetközi konferencia volt Hódmezővásárhelyen Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíne volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.
 
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján
Hat helyszín, huszonegy program Hódmezővásárhelyen a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, szombaton este ismét megnyílnak Hódmezővásárhely múzeumai is. Izgalmas programok élménytelivé varázsolják a Múzeumok Éjszakáját.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.24.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megemlékezés és könyvbemutató
Megemlékezés és könyvbemutató A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékeztek a zsinagógában, majd a zsinagóga melleti kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, zsidó katonák sorsát ismertető könyvét.
 
470 vásárhelyi mártír emléknapja
470 vásárhelyi mártír emléknapja 1944-ben június 16-án hurcolták el a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja.
 
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban
Vásárhelyi öklöző a magyar válogatottban Három Kovácsra lehet büszke Vásárhely. Nem rokonok, de a vezetéknevük azonos, és az a közös bennük, hogy a Boxing Gym Vásárhely fiatal ökölvívói.