Kultúra, oktatásA honismeret szeretete kézzel készült alkotásokban

2018. október 26., péntek
 

A Csongrád megyei Honismereti Egyesület október 26-án délután a Németh László Városi Könyvtárban rendezte meg az ’Alkotó Honismerők című kiállítását. A megnyitóra érkezett nagyszámú érdeklődőt Soós Csilla, a könyvtár igazgatónője köszöntötte.

 

 

Fotók: VH

 

 

 

Először tavaly a szegedi Kecskési Művelődési Házban, idén a szegedi Agórában majd Makón, az Espersit Házban bemutatott tárlat következő állomásaként Hódmezővásárhelyen látható a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület azon tagjainak és családtagjainak az alkotása, akik a sokoldalú honismereti tevékenység mellett a képző-, ipar-, fotóművészet, valamint tárgyalkotó népművészet terén is szívesen és magas színvonalon alkotnak.

 

Gergelyné Bodó Mária, Csongrád Megyei Honismereti Egyesület titkára interjújában elmondta, a honismeret jellemzően írásban, kutatásokban mutatkozik be, azonban 2017-ben arra gondoltak, hogy a honismeret szeretete a kézi alkotásokban is megnyilvánulhat. Akkor jött a felismerés, hogy az egyesület tagjai között nagyon sokan vannak, akik tudományos munkásságuk mellett kézzel is készítenek alkotásokat.

Így aztán a kiállításon az egyesület több településének - köztük hódmezővásárhelyi - tagjainak alkotói sokszínűségével találkozhatunk. Erről beszélt Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész is megnyitó beszédében.

 

A tárlaton több mint nyolcvan művet láthatunk, amit a megyei honismereti egyesület két tagja, dr. Markos Gyöngyi és Ormos Zsuzsanna rendezett.

 

A kiállítók:

Ávéd János (Mindszent) - csont-, bőr-, fém-, rézmunka
Dobayné Deák Éva (Szeged-Budapest) - kisgrafika, pasztell
Dorozsmai Kis Cinkék (Szeged-Kiskundorozsma) - gyöngyfűzés, papírhajtogatás
Katkóné Bagi Éva (Szeged) - textil, restaurálás
Kiss Árpádné Bodó Bernadett (Szeged) - makett, tűzzománc, gyékény

Kovács Lajos (Mindszent) - tűzzománc

Kruzslic István Gábor (Hódmezővásárhely) - festmény, szobor
Lantos Imre (Szentes) - fotó
Licsicsányi István (Csongrád) - fafaragás
Linczer Jánosné Benke Margit (Szeged) - fotó
Lőkös Sándorné (Hódmezővásárhely) - fotó
Markos Anna (Szeged) - fotó
Nagy Gábor (Szeged) - pásztorfaragás
Ormos Zsuzsanna (Hódmezővásárhely) - grafika
Pál László (Szeged) - restaurálás
Pál László György (Makó) - fotó
Pál Richárd (Szeged) - fotó
Szerdahelyi Péter (Szeged) – fotó

 

A kiállítás november 16-ig tekinthető meg.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elkészült Almási István síremléke

Elkészült Almási István síremléke

A síremlék megáldására és megszentelésére hívja a vásárhelyieket a...
Makói gyerekek az Emlékpontban

Makói gyerekek az Emlékpontban

A makói József Attila Múzeum honismereti vetélkedőjének nyertesei kirándultak az Emlékpontba.
 

És ezt már olvasta?

Kalandra fel - idén is
Kalandra fel - idén is A tervek szerint, a több éves hagyományoknak megfelelően, április első hétvégéjén nyit a Mártélyi Kalandpark, amely éppen idén nyáron lesz 10 éves.
 
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti
Érzéseit színekkel, formákkal közvetíti A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Hódmezővásárhelyi Művésztelepén március 22-én nyílik Máté Hunor kiállítása.
 
Tüzes hosszú hétvége
Tüzes hosszú hétvége Több tűz is volt a hosszú hétvégén, lakástűz és szabadtéri tűzeset is. Egyébként március 15-től az ország teljes területén visszavonták a tűzgyújtási tilalmat.
 
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze
Egy projekt, amelyben a résztvevőket a zene köti össze Az Erasmus program újabb fejezeteként egy héten át a Liszt Ferenc iskola látja vendégül az öt országból érkezett 25 diákot és 16 felnőtt kísérőt.
 
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért
Alaposan meg kellett dolgozni a két pontért Kelebiára utazott március 17-én a HLKC Felnőtt Női csapata. A csoport újonca, a Bácsalmás ellen léptek pályára az NBII hétvégi fordulójában.
 
Lesznek idén fecskéink?
Lesznek idén fecskéink? Már évek óta tavasszal, Vásárhelyen is az eget kémlelik azok is, akiket pár éve még zavart a sok fecskefészek. Azonban egyre kevesebb érkezik. Vajon mi lesz idén?
 
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával
Tavaszi egészség tippek Baracskay Angéla ajánlásával A Vásárhelyi Hírek állandó háziasszonya nemcsak csodás receptjeivel, hanem remek kondíciójával és egészséges életmódjával is elkápráztatja az olvasókat.