Kultúra, oktatásA honismeret szeretete kézzel készült alkotásokban

2018. október 26., péntek
 

A Csongrád megyei Honismereti Egyesület október 26-án délután a Németh László Városi Könyvtárban rendezte meg az ’Alkotó Honismerők című kiállítását. A megnyitóra érkezett nagyszámú érdeklődőt Soós Csilla, a könyvtár igazgatónője köszöntötte.

 

 

Fotók: VH

 

 

 

Először tavaly a szegedi Kecskési Művelődési Házban, idén a szegedi Agórában majd Makón, az Espersit Házban bemutatott tárlat következő állomásaként Hódmezővásárhelyen látható a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület azon tagjainak és családtagjainak az alkotása, akik a sokoldalú honismereti tevékenység mellett a képző-, ipar-, fotóművészet, valamint tárgyalkotó népművészet terén is szívesen és magas színvonalon alkotnak.

 

Gergelyné Bodó Mária, Csongrád Megyei Honismereti Egyesület titkára interjújában elmondta, a honismeret jellemzően írásban, kutatásokban mutatkozik be, azonban 2017-ben arra gondoltak, hogy a honismeret szeretete a kézi alkotásokban is megnyilvánulhat. Akkor jött a felismerés, hogy az egyesület tagjai között nagyon sokan vannak, akik tudományos munkásságuk mellett kézzel is készítenek alkotásokat.

Így aztán a kiállításon az egyesület több településének - köztük hódmezővásárhelyi - tagjainak alkotói sokszínűségével találkozhatunk. Erről beszélt Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész is megnyitó beszédében.

 

A tárlaton több mint nyolcvan művet láthatunk, amit a megyei honismereti egyesület két tagja, dr. Markos Gyöngyi és Ormos Zsuzsanna rendezett.

 

A kiállítók:

Ávéd János (Mindszent) - csont-, bőr-, fém-, rézmunka
Dobayné Deák Éva (Szeged-Budapest) - kisgrafika, pasztell
Dorozsmai Kis Cinkék (Szeged-Kiskundorozsma) - gyöngyfűzés, papírhajtogatás
Katkóné Bagi Éva (Szeged) - textil, restaurálás
Kiss Árpádné Bodó Bernadett (Szeged) - makett, tűzzománc, gyékény

Kovács Lajos (Mindszent) - tűzzománc

Kruzslic István Gábor (Hódmezővásárhely) - festmény, szobor
Lantos Imre (Szentes) - fotó
Licsicsányi István (Csongrád) - fafaragás
Linczer Jánosné Benke Margit (Szeged) - fotó
Lőkös Sándorné (Hódmezővásárhely) - fotó
Markos Anna (Szeged) - fotó
Nagy Gábor (Szeged) - pásztorfaragás
Ormos Zsuzsanna (Hódmezővásárhely) - grafika
Pál László (Szeged) - restaurálás
Pál László György (Makó) - fotó
Pál Richárd (Szeged) - fotó
Szerdahelyi Péter (Szeged) – fotó

 

A kiállítás november 16-ig tekinthető meg.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elkészült Almási István síremléke

Elkészült Almási István síremléke

A síremlék megáldására és megszentelésére hívja a vásárhelyieket a...
Makói gyerekek az Emlékpontban

Makói gyerekek az Emlékpontban

A makói József Attila Múzeum honismereti vetélkedőjének nyertesei kirándultak az Emlékpontba.
 

És ezt már olvasta?

Háromszorosára nőtt az influenzások száma
Háromszorosára nőtt az influenzások száma Újabb tucatnyi kórházban vezettek be látogatási tilalmat. Valószínű hamarosan a vásárhelyi kórház is sorra kerül. Most a 15-34 évesek közül kerül ki a legtöbb beteg.
 
Folytatódnak a kifizetések
Folytatódnak a kifizetések A MÁK szerint több mint 661 milliárd forint agrártámogatást utaltak el tavaly. Folytatódik az egységes területalapú támogatás, illetve a zöldítés támogatás kifizetésével.
 
Ökumenikus imahét
Ökumenikus imahét Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak. A vásárhelyi keresztyén felekezetek idén is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez
 
Új parancsnok a dandár élén
Új parancsnok a dandár élén A Hódmezővásárhelyi Helyőrséget is magába foglaló MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoki teendőit Szloszjár Balázs ezredes vette át.
 
A Tornyai Emlékév nyitánya
A Tornyai Emlékév nyitánya Tornyai János néprajzi gyűjteményéből nyílik kiállítás a festőművész nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumban pénteken.
 
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja
Gondolta volna? Január 18. a Hóemberek Világnapja A vásárhelyi Klímanócskák már tudják, hogy az egyre rövidebb életű hóember a fenyegető klímaváltozás hírnöke, de a jókedv és vidámság jelképe is. Képekkel.
 
Programok Hódmezővásárhelyen
Programok Hódmezővásárhelyen Január, február és a kora tavaszi időszak néhány kiemelt programját szedtük csokorba a teljesség igénye nélkül.