Kultúra, oktatásA honismeret szeretete kézzel készült alkotásokban

2018. október 26., péntek
 

A Csongrád megyei Honismereti Egyesület október 26-án délután a Németh László Városi Könyvtárban rendezte meg az ’Alkotó Honismerők című kiállítását. A megnyitóra érkezett nagyszámú érdeklődőt Soós Csilla, a könyvtár igazgatónője köszöntötte.

 

 

Fotók: VH

 

 

 

Először tavaly a szegedi Kecskési Művelődési Házban, idén a szegedi Agórában majd Makón, az Espersit Házban bemutatott tárlat következő állomásaként Hódmezővásárhelyen látható a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület azon tagjainak és családtagjainak az alkotása, akik a sokoldalú honismereti tevékenység mellett a képző-, ipar-, fotóművészet, valamint tárgyalkotó népművészet terén is szívesen és magas színvonalon alkotnak.

 

Gergelyné Bodó Mária, Csongrád Megyei Honismereti Egyesület titkára interjújában elmondta, a honismeret jellemzően írásban, kutatásokban mutatkozik be, azonban 2017-ben arra gondoltak, hogy a honismeret szeretete a kézi alkotásokban is megnyilvánulhat. Akkor jött a felismerés, hogy az egyesület tagjai között nagyon sokan vannak, akik tudományos munkásságuk mellett kézzel is készítenek alkotásokat.

Így aztán a kiállításon az egyesület több településének - köztük hódmezővásárhelyi - tagjainak alkotói sokszínűségével találkozhatunk. Erről beszélt Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész is megnyitó beszédében.

 

A tárlaton több mint nyolcvan művet láthatunk, amit a megyei honismereti egyesület két tagja, dr. Markos Gyöngyi és Ormos Zsuzsanna rendezett.

 

A kiállítók:

Ávéd János (Mindszent) - csont-, bőr-, fém-, rézmunka
Dobayné Deák Éva (Szeged-Budapest) - kisgrafika, pasztell
Dorozsmai Kis Cinkék (Szeged-Kiskundorozsma) - gyöngyfűzés, papírhajtogatás
Katkóné Bagi Éva (Szeged) - textil, restaurálás
Kiss Árpádné Bodó Bernadett (Szeged) - makett, tűzzománc, gyékény

Kovács Lajos (Mindszent) - tűzzománc

Kruzslic István Gábor (Hódmezővásárhely) - festmény, szobor
Lantos Imre (Szentes) - fotó
Licsicsányi István (Csongrád) - fafaragás
Linczer Jánosné Benke Margit (Szeged) - fotó
Lőkös Sándorné (Hódmezővásárhely) - fotó
Markos Anna (Szeged) - fotó
Nagy Gábor (Szeged) - pásztorfaragás
Ormos Zsuzsanna (Hódmezővásárhely) - grafika
Pál László (Szeged) - restaurálás
Pál László György (Makó) - fotó
Pál Richárd (Szeged) - fotó
Szerdahelyi Péter (Szeged) – fotó

 

A kiállítás november 16-ig tekinthető meg.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elkészült Almási István síremléke

Elkészült Almási István síremléke

A síremlék megáldására és megszentelésére hívja a vásárhelyieket a...
Makói gyerekek az Emlékpontban

Makói gyerekek az Emlékpontban

A makói József Attila Múzeum honismereti vetélkedőjének nyertesei kirándultak az Emlékpontba.
 

És ezt már olvasta?

Befejezi a játékot Vas Péter
Befejezi a játékot Vas Péter A rajongóknak azonban nem kell megijedniük, hiszen a sportoló ezután a pálya mellől, a szakmai stábban segíti majd a vásárhelyieket.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.33.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.33.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Hat éve hunyt el a vásárhelyi uszoda névadója
Hat éve hunyt el a vásárhelyi uszoda névadója Játékosként háromszor, edzőként egyszer nyert olimpiai aranyérmet a vízilabda-válogatottal, a sportág történetének egyik legnagyobb klasszisa volt.
 
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása
Sikeres volt a Boxing Gym Vásárhely szegedi kiruccanása Augusztus 16-17-én izgalmas és látványos ökölvívómeccseket láthattak a sportbarátok Szegeden, a Stefánián, a kétnapos Fesztivál-kupán.
 
Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.