Kultúra, oktatásA honismeret szeretete kézzel készült alkotásokban

2018. október 26., péntek
 

A Csongrád megyei Honismereti Egyesület október 26-án délután a Németh László Városi Könyvtárban rendezte meg az ’Alkotó Honismerők című kiállítását. A megnyitóra érkezett nagyszámú érdeklődőt Soós Csilla, a könyvtár igazgatónője köszöntötte.

 

 

Fotók: VH

 

 

 

Először tavaly a szegedi Kecskési Művelődési Házban, idén a szegedi Agórában majd Makón, az Espersit Házban bemutatott tárlat következő állomásaként Hódmezővásárhelyen látható a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület azon tagjainak és családtagjainak az alkotása, akik a sokoldalú honismereti tevékenység mellett a képző-, ipar-, fotóművészet, valamint tárgyalkotó népművészet terén is szívesen és magas színvonalon alkotnak.

 

Gergelyné Bodó Mária, Csongrád Megyei Honismereti Egyesület titkára interjújában elmondta, a honismeret jellemzően írásban, kutatásokban mutatkozik be, azonban 2017-ben arra gondoltak, hogy a honismeret szeretete a kézi alkotásokban is megnyilvánulhat. Akkor jött a felismerés, hogy az egyesület tagjai között nagyon sokan vannak, akik tudományos munkásságuk mellett kézzel is készítenek alkotásokat.

Így aztán a kiállításon az egyesület több településének - köztük hódmezővásárhelyi - tagjainak alkotói sokszínűségével találkozhatunk. Erről beszélt Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész is megnyitó beszédében.

 

A tárlaton több mint nyolcvan művet láthatunk, amit a megyei honismereti egyesület két tagja, dr. Markos Gyöngyi és Ormos Zsuzsanna rendezett.

 

A kiállítók:

Ávéd János (Mindszent) - csont-, bőr-, fém-, rézmunka
Dobayné Deák Éva (Szeged-Budapest) - kisgrafika, pasztell
Dorozsmai Kis Cinkék (Szeged-Kiskundorozsma) - gyöngyfűzés, papírhajtogatás
Katkóné Bagi Éva (Szeged) - textil, restaurálás
Kiss Árpádné Bodó Bernadett (Szeged) - makett, tűzzománc, gyékény

Kovács Lajos (Mindszent) - tűzzománc

Kruzslic István Gábor (Hódmezővásárhely) - festmény, szobor
Lantos Imre (Szentes) - fotó
Licsicsányi István (Csongrád) - fafaragás
Linczer Jánosné Benke Margit (Szeged) - fotó
Lőkös Sándorné (Hódmezővásárhely) - fotó
Markos Anna (Szeged) - fotó
Nagy Gábor (Szeged) - pásztorfaragás
Ormos Zsuzsanna (Hódmezővásárhely) - grafika
Pál László (Szeged) - restaurálás
Pál László György (Makó) - fotó
Pál Richárd (Szeged) - fotó
Szerdahelyi Péter (Szeged) – fotó

 

A kiállítás november 16-ig tekinthető meg.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elkészült Almási István síremléke

Elkészült Almási István síremléke

A síremlék megáldására és megszentelésére hívja a vásárhelyieket a...
Makói gyerekek az Emlékpontban

Makói gyerekek az Emlékpontban

A makói József Attila Múzeum honismereti vetélkedőjének nyertesei kirándultak az Emlékpontba.
 

És ezt már olvasta?

Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.
 
Érmes sikerek Olaszországban
Érmes sikerek Olaszországban A Hód Fitness SE. sportolói is ott voltak Európa egyik legrangosabb megmérettetésén és mint évek óta, most is bizonyították hazai és nemzetközi hírnevüket. Eredményekkel és képekkel.
 
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat előadásán a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítójának életéről és tevékenységéről tartottak előadást. Képekkel.
 
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Tárlatvezetés a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton A szombat délelőtti tematikus tárlatvezetés a Tornyai-plakettes alkotóinak és kortársainak alkotói koncepciójára, látásmódjára fókuszál.