Kultúra, oktatásA Felvidékről kitelepítettek emléknapja

2019. április 8., hétfő
 
A Felvidékről kitelepítettek emléknapja

1947. április 12-én kezdődött meg a felvidéki magyarok kitelepítése Csehszlovákia területéről, s akikről a Magyar Országgyűlés 2012-es döntése óta e napon emlékezünk meg.

 

 

 

 

 

 

Az Emlékpontban április 12-én rendhagyó történelemórán hallhatunk a közel kétszázezer ember életét gyökeresen megváltoztató egyezményről, amely Vásárhely és Makó térségének több települését is érintette.

 

Az 1946. február 27-én aláírt lakosságcsere-egyezmény arra hatalmazta fel Csehszlovákiát, hogy annyi szlovákiai magyart telepítsen Magyarországra, amennyi Magyarországi szlovák önként jelentkezik a Csehszlovákiába való áttelepülésre.1947 áprilisától 1948 decemberéig megközelítőleg 90 ezer szlovákiai magyart telepítettek át Magyarországra, ahonnan a helyükre 72 ezer szlovák települt át Csehszlovákiába.


Csehszlovákia jogot szerzett arra, hogy egyoldalúan kitelepíthesse azokat is, akiket a népbíróságai háborús bűnösnek nyilvánítottak.

Egy 2008-ban fellelt névjegyzék tanúsága szerint a kitelepítésre kijelölt magyarok száma 181 ezer volt,

A dél-alföldi régióban az egykori Csanád vármegye területén Pitvarost, Csanádalbertit és Ambrózfalvát is érintette ez a lakosságcsere.

Mind erről részletesen is hallhatunk április 12-én 11 órától, Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történészének "Szétszórtak bennünket, mint hulló levelet…” című rendhagyó történelemóráján.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A földön jár de az égre néz - 90 éves Ármella nővér

A földön jár de az égre néz - 90 éves...

Majoros Mária Ármella nővér a legnehezebb időben is hűségesen végezte a hódmezővásárhelyi fiatalok...
Emlék-képek 2.

Emlék-képek 2.

Emlékek a város kulturális életéből. A Vásárhelyi Hírek fotóarchívumából...
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2019.28.hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről
Képek és történetek Hódmezővásárhelyről A Plohn műterem 75 évét bemutató tárlat szombati látogatóinak Bernátsky Ferenc mesélt a fényképészről, a családjáról és a barátairól. Képekkel.
 
76 éve született Rapcsák András
76 éve született Rapcsák András Olyan politikai és városépítő teljesítményt tett le az asztalra, amelyhez mérhetőt azóta is keveset találni az országban, mondta Kövér László.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Az országban egyedülálló százméteres medence
Az országban egyedülálló százméteres medence A vásárhelyi fürdőélet fénypontja volt a 600 ezer dolláros kölcsönből a Népkertben épített Városi Strandfürdő. 1929. július 14-től üzemel.
 
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal
Ennivaló receptjeink - Baracskay Angélától - Pirított kókuszos kuglács sárgabarackkal Baracskay Angéla: Egy kicsit kuglóf állagú és egy kicsit foszlós kalács, szóval a kettő között van, tehát nevezzük úgy: Kuglács.
 
Ember a fotók mögött: Plohn József
Ember a fotók mögött: Plohn József Az Alföldi Galériában Bernátsky Ferenc tart kurátori tárlatvezetést, egy héttel később az árvizek során készített Plohn felvételeket mutatja be a múzeum szakembere.