Közélet1956-ra emlékeztek a vásárhelyi hadigondozottak

2018. október 24., szerda
 

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezett a Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesülete a Helyőrségi Klub Hódi Pál utcai rendezvénytermében. A hatvankét évvel ezelőtti eseményekről a civil szervezet tagjainak a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze, Nagy Gyöngyi tartott előadást.

 

 

 

 

 

 

 

A rendezvényen Lázár János országgyűlési képviselő köszöntőlevelét – amelyben a politikus az 1956-os forradalom máig meghatározó súlyát hangsúlyozta – Lajtos Jánosné, az eseményt szervező egyesület elnöke olvasta fel, míg a tagokat Ipacs József nyugállományú alezredes, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége (HONSZ) országos elnöke és Kis Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármester köszöntötte.

 

Az 1956-os megemlékezések során általában a fővárosban történteket szokás feleleveníteni, azonban a forradalomban a vidék Magyarországa is meghatározó szerepet vállalt – mondta el Nagy Gyöngyi. A történész emlékeztetett, hogy a forradalom fő követeléseit már október 16-án megfogalmazták a Magyar Főiskolások és Egyetemisták Szövetségét (MEFESZ) megalapító szegedi egyetemisták, s a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium diákparlamentjére – ahol a vásárhelyi diákok követelték a szovjet csapatok kivonását – szintén a forradalom budapesti eseményei előtt került sor.

 

Az 1945 után ért támadásokra, a földtől való megfosztásra és kuláküldözésre válaszul a vidék felemelte fejét, kiállt a forradalom mellett, Hódmezővásárhelyen a gimnázium diákjai és tanárai egymás kezét megfogva koszorúzták meg Kossuth Lajos szobrát, s vettek rész a Hal téri (ma Hősök tere) megmozduláson, ahol a tömeg ledöntötte a „felszabadulást” – valójában szovjet megszállást – hirdető emlékművet.

 

Nagy Gyöngyi zárásul kijelentette: az 1956-os forradalom és szabadságharcnak kell adnia alapján nemzeti öntudatunknak és önazonosságunknak. A rendezvényen a Hadigondozottak Hódmezővásárhelyi Egyesületének tagjait az idősek napja alkalmából az Oldalkosár utcai óvoda Körte csoportjának kicsinyei köszöntötték műsorukkal.

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Wittner Mária idézte fel 1956 eseményeit az Emlékpontban

Wittner Mária idézte fel 1956 eseményeit...

Az eseményeket személyesen megélő, a forradalom és szabadságharc céljának, eszmeiségének...
Egy videó amit látni kell

Egy videó amit látni kell

Országimázs film és ahogy mondani szokták: benne minden  a helyén van. A film után pedig sokan mondják...
 

És ezt már olvasta?

Két lopás két tettenérés
Két lopás két tettenérés A nyomozók előállítottak egy mindszenti fiatalt, aki gyermekkorú társával két nap alatt több alkalommal is lopni indult Hódmezővásárhelyen és Mindszenten.
 
Itt a csendes gyilkos szezonja
Itt a csendes gyilkos szezonja Rosszullétre panaszkodott egy férfi kedden este,  A tűzoltók mérőműszerei kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét a ház helyiségeiben. Néhány fontos tudnivaló.
 
Jöhet a középdöntő
Jöhet a középdöntő Több száz versenyző közül válogatták be a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület vezetőedzőjét a Tv2 Ninja Warrior műsorába.
 
Motoros a baleset áldozata
Motoros a baleset áldozata Életét vesztette az a motoros, aki egy kamionnal ütközött a 47-es főút és a Rárósi út kereszteződésében.
 
Győzelem Csorvás ellen
Győzelem Csorvás ellen A vásárhelyi kézilabdás lányok továbbra is hibátlan mérleggel állnak a tabella Gyula mögött a második helyen, 14 ponttal.
 
Érmes sikerek Olaszországban
Érmes sikerek Olaszországban A Hód Fitness SE. sportolói is ott voltak Európa egyik legrangosabb megmérettetésén és mint évek óta, most is bizonyították hazai és nemzetközi hírnevüket. Eredményekkel és képekkel.
 
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban
Tormay Cécile-ről az Emlékpontban Asszonyok a Horthy-korszakban című programsorozat előadásán a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítójának életéről és tevékenységéről tartottak előadást. Képekkel.