Közélet1920. június negyedike egyik legfájóbb pontja történelmünknek

2019. június 5., szerda
 
1920. június negyedike egyik legfájóbb pontja történelmünknek

A trianoni békediktátum aláírása alapjaiban változtatta meg az ország és több millió magyar ember további sorsát. Éppen ezért e napot a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

 

 

 

 

 

 

 

99 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a versaillesi Nagy-Trianon palotában kényszerítették az antant hatalmak Magyarországra azt a békediktátumot, melynek következtében a Magyar Királyság elveszette területének közel háromnegyedét.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent.

 

A Nemzeti Összetartozás Napján, mint minden évben Hódmezővásárhely is megemlékezik Trianonról.

Június 4-én 17 órakor először a Szent István téren az Országzászlónál tartottak megemlékezést, majd pártok és civilszervezetek helyezték el koszorúikat, illetve virágaikat. 18 órakor pedig a Hód-Mezőgazda Zrt. területén lévő Hősi Emlékmű és Országzászlónál volt megemlékezés és koszorúzás. Ünnepi beszédet mondott Márki-Zay Péter polgármester és Kovács Ferenc a Történelmi Vitézi Rend tagja. Mindkét ünnepi megemlékezésen részt vett az MH Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Fúvószenekara.  

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Konferencia a trianoni békediktátumról

Konferencia a trianoni békediktátumról

Június 4-én rendezte meg tudományos tanácskozását Trianon és a történelmi emlékezet...
Megismétlődött a tavalyi történet

Megismétlődött a tavalyi történet

Hasonlóan a tavalyi évhez, még június első hetében sem szerepel a Katasztrófavédelem...
 

És ezt már olvasta?

Változásokkal készülnek az új szezonra
Változásokkal készülnek az új szezonra Megkezdte a felkészülést az NB I/B Zöld csoportjának 2019/20-as idényére a Vásárhelyi Kosársuli. A Békés elleni első bajnoki időpontja ugyanis vészesen közeleg.
 
Egy sikeres szezon végén
Egy sikeres szezon végén Hosszú és tartalmas szezon van a NICS-HSÚVC mögött, és még mindig nincs vége. Ismét az ország legjobbjai között zárt az egyesület.
 
Egy különleges alkotó tevékenység
Egy különleges alkotó tevékenység A népi bútorfestés hagyományait, szimbolikáját, színvilágát ismerhették meg és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek Tornyai János Múzeum bútorfestő kurzusán.
 
Kábítószerfogás Vásárhelyen
Kábítószerfogás Vásárhelyen Egy belvárosi lakásban tartottak kutatást. A rendőrök a 27 éves férfit és nőt előállították, előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.
 
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában
Száz újonc a vásárhelyi laktanyában A hódmezővásárhelyi laktanyában ettől az évtől újra szerveznek alapkiképzést. A következő hat hét számos fizikai és szellemi kihívást tartogat az újoncok számára,
 
Elektromos autók álltak szolgálatba
Elektromos autók álltak szolgálatba Két új, teljesen elektromos autó segíti a vásárhelyi Önkormányzatot. A városban nemrég felszerelt 3 ingyenes elektromos töltőállomáson egyre több autót látni.
 
Remek előadások a sokszínűség jegyében
Remek előadások a sokszínűség jegyében A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.